De 5 Bos-regels

Het mooie van de bossen rondom Epe is dat ze vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Zo kan iedereen genieten van alle mooie plekken, uitzichten en belevingen. Maar ook zal iedereen rekening met elkaar moeten houden.

Het bos in met Epe Outdoor betekent dat de volgende regels van toepassing zijn. Regels die ervoor zorgen dat we welkom blijven in het bos en anderen zo min mogelijk last van ons hebben. Daarom hebben wij bij Epe Outdoor deze 5 bos-regels opgesteld. Als we ons allemaal gedragen naar deze regels dan geniet iedereen het meeste van het bos. Of het nou op de mountainbike, te voet of te paard is.


Bos-regel 1: Wat meegaat in het bos, komt het bos weer uit.

We laten tijdens onze tochten geen troep achter. Wikkels van powerbars, pakjes van drankjes, of lekke binnenbanden. Alles wat we het bos mee in nemen, nemen we er weer mee uit.

Bos-regel 2: Wat hoort in het bos, blijft in het bos.

In het bos komen we mooie dingen tegen, misschien wel zo mooi dat de verleiding groot is ze mee te nemen. Dank aan bepaalde planten, bloemen, bijzondere stukken hout o.i.d. Dit laten we achter. Vinden we een gewei of een uilenbal, dan mag dat worden meegenomen, maar naast mooie ervaringen en herinneringen laten we alles liggen waar het hoort.

Bos-regel 3: Met snelheid komt verantwoordelijkheid.

Be nice say Hi

In het bos zijn de mountainbikers de snelsten, ruiters en wandelaars hebben over het algemeen een stuk lagere gemiddelde snelheid dan de mountainbikers. Daar houden we rekening mee. Zijn we op de mountainbike dan kondigen onze komst netjes aan en passeren rustig en met respect voor mens en dier. We fietsen met een bel, bedanken en zeggen gedag bij het passeren.

Zijn we te voet dan maken we ruimte voor de mountainbikers of ruiters en respecteren we iedereen in zijn gebruik van de bossen.

Bos-regel 4: Wild is wild.

De wilde dieren in het bos zoals de zwijnen, herten en vossen redden zichzelf prima, zij hebben geen behoefte aan onze zorg of ons eten. Een boterham die overblijft is geen voer voor een hert of zwijn. Het voeren van wilde dieren of achterlaten van eten maakt ze minder schuw met allerlei nare gevolgen van dien.

Ook als we kleine biggetjes tegenkomen, die soms zeer mak over kunnen komen, laten we ze met rust. We maken geen dreigende bewegingen en houden een fatsoenlijke afstand, zo kunnen we genieten van het wild zonder het te verstoren.

Bedenk dat wij “te gast” zijn in het bos. Voor het wild is het hun “thuis”. Respecteer dat, gedraag je ook als een gast en laat de bewoners met gepaste afstand met rust.

Bos-regel 5: De paden liggen er niet voor niets.

Er zijn meer dan genoeg paden voor leuke uitdagingen. Singletracks en karrensporen of gedeelde wandelpaden. We blijven op deze paden. De heide of het bos buiten de paden is kwetsbaar en kan snel beschadigd raken door fietsers of wandelaars.

Is een pad niet voor jou dan gaan we er niet op. Zo blijven paarden op de ruiterpaden en fietsen we niet over paden alleen voor wandelaars. Ook is een wildwissel geen singletrack, die zijn gemaakt door en voor wilde dieren en niet voor ons.


Deze bos-regels maken deel uit van de algemene voorwaarden

Print Friendly, PDF & Email

Epe, 4 juli 2019