MTB tips

Nagenoeg iedereen in Nederland heeft als kind leren fietsen. Het is onze tweede natuur naast lopen. We denken er niet bij na en het gaat ons van nature goed af. Veel mensen starten dan ook met dat gevoel met mountainbiken. Toch kan het nog net even wat leuker en beter met de volgende MTB tips.

Veel mensen merken namelijk dat fietsen op de mountainbike toch echt wat anders is. Klimmen is best zwaar, paden met veel oneffenheden door wortels of stenen zijn verraderlijk en mul zand levert geheid een val op.

Vaak is met kleine handigheden en een simpele basistechniek veel ongemak om te zetten in een leuke uitdaging. Vandaar dat we ook de onderstaande MTB tips hebben verzameld. MTB tips die je helpen ook de moeilijkere tochten met veel plezier af te ronden.

Bij Epe Outdoor vinden wij dat iedereen moet kunnen genieten van mountainbiken in de bossen rondom Epe. We hebben uitdagende singletracks, snelle afdalingen en stijle klimmetjes te bieden. Met deze MTB tips kun je hier nog beter van genieten.

Table Of Contents


MTB tocht in de bossen van Epe

Klimmen met de mountainbike

Op een mountainbike zitten vaak 12 tot soms wel 33 versnellingen. Dit hangt van een persoonlijke voorkeur en gebruik af. Voor gebruik in de bossen rondom Epe is 12 genoeg. Versnellingen oftewel verzet, maken het mogelijk om de je kracht goed om te zetten in oftewel snelheid, oftewel kracht om te klimmen of door een zware ondergrond te gaan. Belangrijk is namelijk dat je kunt blijven trappen, cadans houdt. Zodra je de pedalen niet meer rond kunt krijgen val je heel snel om.

Voor klimmen en zeker een stijle klim, kiezen veel beginnende mountainbikers voor een zo licht mogelijk verzet, dat lijkt logisch. Er is weinig kracht nodig om toch vooruit te komen, de kracht van je benen wordt namelijk maximaal omgezet in kracht op het achterwiel.

Het grote risico is echter een averechts effect, door de maximale krachtoverbrenging, komt de voorkant van je mtb veel sneller omhoog en verlies je grip met je voorwiel, waardoor sturen lastig tot onmogelijk wordt. Ook ga je sneller slippen met je achterwiel. Als je slipt ben je alle grip kwijt, kom je tot stilstand en vaak tot een (bijna) val.

Het is dus verstandiger om juist niet een al te licht verzet te kiezen, maar uit te gaan van eigen kracht en desnoods te gaan staan om extra kracht bij te zetten. Je blijft dan grip houden op beide wielen en hebt de grootste kans de top van de heuvel fietsend te bereiken.

Met je mountainbike door mul zand fietsen

Op de Veluwe hebben we voornamelijk te maken met zandgronden. We komen dus in de zomer vaak stukken tegen waar het zand mul is, alsof je op het strand fietst. Je mtb wil dan alle kanten op behalve de kant die jij wilt. Dus wat doe je: sturen, hard tegensturen. En wat gebeurt er dan: het wordt zwaarder en zwaarder, je slaat vast in het zand en je staat stil. En dan wordt het lopen, tot je het zand uit bent.

Bij mul zand hebben jij en je fiets samen één doel: via de weg van de minste weerstand het zand uit. Echter ben jij in dit geval niet de expert, maar is je voorwiel dat. Vertrouw dus op je wiel en band. Zij zoeken zelf de weg van de minste weerstand. Zolang jij kunt zorgen dat de fiets vooruit gaat volgt je voorwiel zelf de beste weg. Stuur alleen bij een te grote afwijking, maar doe dit rustig en beheerst, geen grote uithalen, want dan slaat je wiel zo vast in het zand.

Hou ook je gewicht op je achterwiel, zo houdt je grip voor de aandrijving en loopt je voorwiel minder snel vast.

MTB wiel in mul zand tijdens een mtb tocht in de bossen van Epe

Boomwortels veilig passeren

een beetje regen en boomwortels worden spekgladde levensgevaarlijke obstakels. Uitglijden lijkt onoverkomelijk en als je uitglijdt over een boomwortel is de boom om tegenaan te vallen nooit ver weg.

Toch zijn er een aantal tips die je helpen veilig wortels te passeren.

Waar je kunt moet je het gevaar niet opzoeken maar ontwijken, kun je dus uitwijken voor een boomwortel doe dat dan. Je weet nooit hoe glad de wortel is totdat je er op rijdt. Neem dus het zekere voor het onzekere.

Kun je niet uitwijken of maar met één enkel wiel dan moet je wat anders doen. Boomwortels staan vaak haaks over het pad. Als het goed is kun je de meeste wortel dus recht aanrijden. Door rechtop te zitten, niet te sturen en haaks op de wortel in te rijden is de zijwaartse beweging minimaal of zelfs geheel afwezig. Op die wijze kun je over elke wortel heen fietsen, hoe glad ook.

Vaak staan bomen aan beide zijden van het pad en komen hun wortels samen midden in het pad. Er ontstaat dan een V in de twee wortels. Dat punt is het veiligste punt om te passeren.

Wortels in de bocht? Rem af en ga rechtop met je mtb. Zo heb je de minste kans uit te glijden.

Meer tips….

Wil je meer leren over goed mountainbiken? Wij bieden op maat gemaakte clinics aan voor alle beginnende en recreatieve mountainbikers. Maak kennis met de basistechnieken wat betreft houding, remmen, bochten en afdalingen. We geven onze clinics altijd op locatie in de bossen, dus naast een leerzame dag, maak je ook nog eens een geweldige tocht door de bossen van Epe.